jenni

Hyvää isovanhempienpäivää!

Muistelimme eräs päivä hoivakotimme asukkaan kanssa lapsuuden leikkiloruja. Hänen yli 80-vuotiaan rouvan leikeissä oli rallateltu samoja loruleikkejä, kuin minunkin noin viisikymmentä vuotta nuoremman.  ”Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari, rikas, rakas, varas, keppikerjäläinen….” on raikunut tyttöjen hyppynaruleikissä tai  vuoropuhelulorut  ”Mitä tehtäis, sika pestäis…” tai ”Ken söi kesävoin, kissa söi kesävoin..” ovat hauskuuttaneet sukupolvesta toiseen. Nämä on opittu toisilta ja siksi niistä myös löytyy monia muunnelmia, koska ne ovat suullisena perintönä siirtyneet eteenpäin. Täältä voit käydä kurkkaamassa esimerkkejä, josta löytyy varmasti monta tuttua rallatusta. http://www.edu.helsinki.fi/tt/neothemi/suomi/lorulipas_lorut2.html

Koti, jossa asuu monta sukupolvea ,on nykyään harvinainen. Vielä noin 30 vuotta sitten, ei ollut ollenkaan tavatonta, että etenkin maalla, asui mummo tai pappa, omassa kammarissa, lapsensa perheen kanssa. Tupien vanhukset ovat voineet myös olla kaukaisempaa sukua ; tätejä tai setiä, jotka olivat jääneet hoitamaan tilaa aikoinaan. Isovanhemmat oli tuolloin luonnollinen osa perhettä ja arkea. Tänä päivänä isovanhemmuus on monimuotoisempaa ja tapoja olla isovanhempi on useita. Toisille perheille isovanhemmat ovat läsnä arjessa viikoittain, joillekin isovanhemmat ovat vain sukua, joilla ei ole perheelle juurikaan merkitystä.

Lapsi tarvitsee isovanhempiaan.Isovanhemmat osaavat ottaa jo rennommin. Heillä ei ole kiire. Heillä on lupa hemmotella ja antaa periksi arkirutiineissa ilman, että menettävät oman aikuisen asemansa lapsen silmissä. Mummolassa voi laittaa lettujen päälle kermavaahtoa yli sallitun määrän. Mummolassa arkiasioista tulee elämyksiä. Mummolassa lapsi on se pääasia, ei pyykkivuori tai tiskaamattomat asiat. Näin saakin olla! Mummolat ja pappalat on arjenluksusta lapsille.

Isovanhemmuus antaa myös merkitystä usein jo eläkeläisen elämään tai työssäkäyvät isovanhemmat taas saavat mukavan hetken pois arjesta lastenlastensa kanssa. Kaikki eivät ole isovanhempia, vaikka haluaisivat. Se ei ole kuitenkaan este sille, etteikö voisi olla tärkeä aikuinen jollekin lapselle. On olemassa sijaismummo ja –pappatoimintaa. Tärkeä merkitys lapsiperheelle on myös isovanhempien tarjoama tukiverkko ja mahdollisuus välillä saada omaa sekä parisuhdeaikaa.

Isovanhempien läsnä ololla on myös yleishyödyllistä merkitystä, koska olen huomannut, että vanhuksia arvostavat ihmiset ovat usein olleet läheisiä isovanhempiensa kanssa. Isovanhempien arvostus on siirtynyt luonnollisesti käsittämään kaikkia vanhuksia yleisesti. Isovanhempien päivää vietetään huomenna 20.10. http://valli.webfellows.fi/isovanhempienpaiva/default.htm   Isovanhemmat ovat aina olleet tärkeitä ja tulevat olemaan.

Lapsuuden lorut ja leikit, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle, ovat mielestäni hyvä esimerkki siitä kuinka tärkeää on vuorovaikutuksessa siirtyvät perinteet ja kuinka muuttumatonta on kuitenkin ihmiselämä. Tarvitsemme toisiamme.  

Parasta mitä isovanhempi voi lapsenlapselleen tehdä,on antaa aikaa!

 

 

Jenni

 

p.s. Haluan antaa erityiskiitokset molemmille lasteni isovanhemmille, kun ovat halunneet olla tärkeä osa lasteni arkea. <3

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat