jenni

Terveyttävät perinteet

Perinteet tekevät juhlasta juhlan. Juhlalla ei ole merkitystä, jos siihen ei kuulu jotain merkityksellistä ihmiselle itselleen. Joulu ja itsenäisyyspäivä ovat juhlista tärkeimmät minulle. Toisaalta juhannus on aika yhdentekevä, koska siihen ei ole koskaan kuulunut mitään perinteitä. Se on lähinnä tarkoittanut töitä lapsena, yrittäjäperheessä. Lapsuuden perinteet ja juhlat ovat yleensä ne, joita halutaan vaalia ja joiden kautta juhlat syntyvät.

Perinteet korostuvat muistisairaiden vanhusten kanssa. Vuotta rytmitetään perinteiden kautta, koska aika on muuten jatkuvasti hukassa. Joulukoristeet ovat jo paikoillaan kertomassa, että odotamme joulua. Eilen laitoin esille itsenäisyyspäiväkynttilät ja Suomen lipun. Joululauluja olemme jo laulaneet.

Muistisairaat elävät tunteiden kautta. Perinteisiin liittyy tunteita ja perinteet tuovat turvallisuutta ja palauttavat jatkuvuuden tunnetta kaoottiseen maailmaan. Yleensä juhliin liittyy hyviä muistoja, toisinaan ne nostavat esille jotain kipeitä asioita.

Tyttäreni oli huolissaan näin joulun alla, että teemmehän me jokaiselle isot nimipiparit roikkumaan katosta, koska ne pitää olla. Aika ajoin tässä monikultturoituvassa yhteiskunnassa ollaan mietitty lauletaanko suvivirttä tai esitetäänkö jouluevankeliumia. Suomalaisilla perinteillä on vaan, "valitettavasti" , uskonnollinen tausta, mikä on luonnollisesti historiaan sidottua. On vain asioita, joita ei ole hyvä, jopa ”terveellistä” muuttaa. Mihinkään kuulumattomuuden tunne on yleistä, ei tiedetä ketä ollaan. Irrallinen ihminen on yksinäinen. Perinteet sitovat ihmiset yhteen, niin muistisairaan kuin terveenkin.

 

 

 

 

Hyvää itsenäisyyspäivää ja ihanaa joulun odotusta!

 

 

Jenni

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Perinteitä voi aina luoda uusia. Coca Cola -joulupukki ei ole kovin vanha, mutta silti jo sukupolven suosikki, eikä siihen tarvittu uskontoa eikä isänmaata. Tietenkin se kannattaa aloittaa silloin kun lapset ovat vielä niin nuoria, etteivät tiedä mistään aikaisemmasta.

Perinteisiin liittyy paljon huonojakin piirteitä, kuten runsas alkoholinkäyttö jouluisin. Siitäkin yritetään päästä eroon - miksi ei siis yhtä rappiollisesta uskonnollisuudesta.

Toimituksen poiminnat