jenni

”Kaiken se kestää, kaiken se kärsii?”

Vanhempi pariskunta istui odottamassa lääkäriin pääsyä. Molemmat olivat aivan eksyksissä. Takit eri naulakoissa, paperit kadoksissa ja riitaa siitä, kumpi ne oli oikeasti muistanut ottaa mukaan. Toinen kysyi, että onko sinulla ne paperit mukana ja toinen kysyi mikä se vaiva oli, miksi olivat sinne tulleet. Toinen sanoi pakaroidensa olevan kipeät ja toinen väitti aina huolehtivansa kaikki. Tunnelma oli kireä ja molemmat väsyneet tilanteeseen. Toinen on luultavasti muistisairas ja toinen se ”lisämuisti”. 

Toivon, että lääkäri ymmärsi kysyä myös toiselta, kuinka hän voi, kuinka jaksaa ”aina huolehtia niistä papereista” ja vähän muustakin. Omaishoitajissa on suunnaton voimavara, jota ei ymmärretä arvostaa tai tukea. Vanhustenhoito tulee murenemaan käsiin ja siitä on jo viitteitä ja surullisia kohtaloita, vaikka kuinka paljon. Ne eivät ylitä uutiskynnystä, onhan normaalia, että vanhus kuolee kotiinsa. Olosuhteista ei kukaan kerro.

http://www.omaishoitajat.fi/omaishoidon-teesit Omaishoitajat ja läheiset liitto ry on koonnut omaishoidosta kymmenen teesiä. Niistä yksikään ei täysin toteudu tällä hetkellä. Omaishoitajan on oltava saatavilla 24 tuntia vuorokaudessa. Miehestä tai vaimosta ei saa tulla vain hoitaja, koska silloin loppuu jaksaminen. Kukaan ei jaksa tehdä työtä ympärivuorokauden, mutta jaksaa, jos saa olla välillä myös se aviopuoliso ja elämänkumppani.

Tuo vanha pariskunta oli kuitenkin yhdessä, kuten kymmeniä vuosia ovat olleet, yhtä matkaa kulkemassa, vaikka takit eri naulakoissa ja tänään on vaihtunut toisen mielessä eiliseksi. Eilen oltiin yhdessä, niin ollaan tänäänkin; tässä ja nyt. Molemmat tarvitsevat toisiaan.

 

Kaikki kunnioitus omaishoitajille ja vanhoille pariskunnille, jotka jaksavat huolehtia toisistaan!

 

 

Jenni

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Eero Mattila

Hieno ja lämminhenkinen kirjoitus elämän perusasioista ja -arvoista.

Kiitos!

Toimituksen poiminnat