jenni

Haluaisitko kodistasi BB-talon?

Etelä-Karjalan poliisi saa paljon ilmoituksia muistisairaiden vanhusten katoamisista. Yleensä ilta ja yöaikaan tapahtuneet katoamiset saattavat sitoa lähes täysin poliisin resurssit, vaikka apuna olisikin heidän usein käyttämä Vapaaehtoinen pelastuspalvelu.Etsintöihin tarvitaan usein myös helikopteria. Rikoskomisario, Antti Vilkko, Etelä-Karjalan poliisista ilmaisi huolensa asiasta Etelä-Karjalan kaupunki lehdessä, Vartissa (22.1.-12). Poliisi pyytää pohtimaan vanhusten asumista myös turvallisuus näkökulmasta.


Mitä me voisimme tehdä? Nykyinen suuntaushan on, että vanhukselle paras paikka on omassa kotona. Onkohan kukaan laskenut mitä välillisiä kustannuksia tuo muistisairaiden kotona asuminen? Vanhus voi työllistää poliisia sekä terveyspalveluja, esim. turhia lääkärikäyntejä keksittyihin vaivoihin, joiden taustalla on yksinäisyys ja turvattomuus. Turhia lääkkeitä sekä ali- ja virheravitsemusta, joista lisääntyy mm. kaatumisriskit. Kaatunut vanhus työllistää pelastushenkilöstöä ja sairaalaa. Listaan löytyy varmasti myös muita asioita, jotka olisivat vältettävissä sillä, hänen asumisensa olisi jollain muulla tavoin järjestetty.


Teknologiaa on etsitty avuksi valvomaan ja ohjaamaa muistisairasta vanhusta. http://www.esaimaa.fi/Mielipide---Sana-on-vapaa/2011/01/20/Teknologia+ei... Tämä teknologia on kallista. Vanhuksen liikkeitä voidaan seurata liikkeentunnistimella http://www.coline.fi/gsmhalytinlaite/index.html tai valvontakameralla http://koti.welho.com/jmatti10/valvonta.htm , mutta mitenkä käy vanhuksen yksityisyyden ja itsemääräämisoikeuden? Haluaisitko itse asua vanhana BB-talossa?  Onko kotisi enää Koti, jos olet kameroiden valvomana lukkojen takana?


Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin vt. johtaja, Tuula Karhula vastaa poliisin huoleen (E-K Vartti 22.1.-12),  että vanhusten määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä ja joka kolmas suomalainen tulisi kouluttaa hoitotyöhön, tällä nykyisellä mallilla. Siksi kotona asumisen tukemiseen panostetaan. Karhula myöntää kuitenkin, että vain lievemmissä tapauksissa muistisairas voi asua teknologian avuin kotona.


”Koti on paras paikka” aivopesu on aloitettu, ehkä rauhoittelemaan huolissaan olevia läheisiä. Rahaa ei ole riittävästi vanhustenhoitoon, se tiedetään. Toivoisin, että ennaltaehkäisy otettaisiin huomioon laskelmia tehdessä. Säästöjä pitää saada, mutta haluaisin tietää onko kukaan koskaan laskenut noita välillisten asioiden kustannuksia, joita edellä luettelin? Joku voi ajatella, että ”no ne on vaan niitä vanhuksia",mutta tämä vaikuttaa meihin kaikkiin! ”Ne vanhukset” voivat viedä lapseltasi lääkäriajan. He voivat varata poliisin ajan, kun kotiasi ryöstetään ja he voivat viedä ambulanssihenkilökunnan ajan, kun ajat kolarin.


Ennaltaehkäisy kaikessa säästämisessä on kirosana. Siitä ei saada täyttä faktaa, koska on vain mahdollisuus että niin tapahtuu. Laitoshoitohan ei ole kannatettava vaihtoehto, silti tulisi miettiä vaihtoehtoa kodille, kun siitä tulee turvallisuusriski ja mieluiten ennakoiden. Ja inhimillisyyttä ja ihmisarvoa unohtamatta.

 

mummojen ja pappojen puolesta

 

Jenni

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jouni Haimi

tuota tuskin tarvitaan mitään noin ankaraa varustusta kuin kameroita

K Veikko

“Tämä teknologia on kallista”

Teknologia ei ole kallista. Seurantalaite on kännykän arvoinen. Yksinkertaisenkin apuvälineen myyntihinta voi nousta satakertaiseksi, kun sanotaan maagiset sanat: KELA maksaa, vakuutusyhtiön piikkiin.

Apuvälineiden rahoitusjärjestelmä ja maksajan pohjaton kukkaro nostavat niiden hinnan pilviin.

Käyttäjän jenni kuva
Jenni Lavikka

Jouni: no kuinka ajattelit, että hoidetaan tulevaisuudessa muistisairaita vanhuksia, joiden on ajateltu pärjäävän kotona? Siellä voi olla jatkuvaa ohjausta tarvitsevia.Vanhusten määrä kasvaa koko ajan ja ajatuksena on tukea heidän kotona asumista, eikä lisätä muita asumispalveluita.Kodista löytyy vaaranpaikkoja muistisairaalle, joita ei edes osaa ajatellakaan. Heille ei ole enää selvää esim. kuinka sähkölaitteita käytetään.

"Apuvälineiden rahoitusjärjestelmä ja maksajan pohjaton kukkaro nostavat niiden hinnan pilviin." Veikko, tuo on kyllä totta!

Toimituksen poiminnat