jenni

Eläkeläiset tuovat vain hiekkaa lattialle

Suomi ei ole ikäihmisystävällinen maa, se ei ota huomioon kasvavan väestöryhmän tarpeita uudistuksissaan. Tämän päivän säästöt voivat osoittautuakin huomisen kasvaviksi kuluiksi. En ole kuntauudistuksen asiantuntija, mutta näin maalaisjärjellä ajateltuna ja jo koetun perusteella ennustan vaikeuksia vanhuksille. Kuntauudistuksia suunnitellaan parhaillaan. Se tarkoittaa isoja suurkuntia, joiden palvelut ovat hyvin hajanaiset. Väestö vanhenee ja lähipalvelut katoavat. Pankit ja postit katoavat kymmenien kilometrien päähän, jos ne vielä ovat jäljellä. Julkista liikennettä ei ole. Työikäiset muuttavat suurkuntien kasvukeskuksiin, joihin myös palvelut ovat keskittyneet. Kuinka järkeviä tällaiset uudistukset ovat ikääntyvässä Suomessa? Törmätäänkö väistämättä ongelmiin ja yllättäviin kustannuksiin juuri vanhusten kohdalla?

Eräs pankki supisti aukioloaikojaan ja perusteluna oli yritysasiakkaidensa kasvaneet tarpeet. Asiakaspalvelusta tarvittiin virkailijoita hoitamaan yritysasiakkaidensa asioita. Eläkeläisiä, jotka juuri pankissa asioivat, kehotettiin hankkimaan pankkikortti ja nettitunnukset verkkopankkiin. He kun tuovat vain hiekkaa pankin lattialle ja yritykset pankille voittoa.

Ostosten keskittäminen kannattaa! Kannatus tuottaa suurmarketteja paikkoihin, joihin kuljetaan autolla. Lähikauppoja ei ole. Maitopurkin noutaaksesi joudut kävelemään puolikilometriä, huonosti liikkuvalle se on tekemätön paikka.

Teknologia tunkee joka paikkaan, sitä tottumattomalle käyttäjälle, se on pelottava mörkö. Pankkiautomaatti puhuu "hepreaa" ja tunnuslukukin pitäisi muistaa. Sen lapulle laittaminen on liian suuri riski, mutta kun sitä ei muista. Pankkiautomaattien etäisyyden takia vanhuksen on nostettava eläkkeenmaksu päivänä koko summa ja tarinan lopun voit lukea iltapäivälehdestä.

Onhan meillä ratkaisu tähän kaikkeen: "Koti on paras paikka vanhukselle!" Ei heidän kotoaan tarvitse kohta enää poistuakaan, kun ei ole mihin mennä. Yhteiskunta ei vanhaa ja vaivaista arvosta, eikä tarvitse. Se on selvä!

 

 

mummojen ja pappojen puolesta

 

Jenni

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän jenni kuva
Jenni Lavikka

"Minkä me teemme omille vanhuksillemme, sen saamme varmaan itse osaksemme ja kaikista meistä, jotka saamme siihen asti elää, tulee vanhoja.

Miksi asioihin ei voi suhtautua niin, että se on vain rahaa ja että ihmiset ovat rahaa tärkeämpiä?"

Noh, voi sitten ainakin sanoa, että minähän sanoin... :D

Ymmärrän kyllä, että säästää pitää ja säästöjä pitää saada, mutta miksi lähdetään aina väärästä päästä? Säästettäisiin mielummin ihmistä, tavallista kansalaista, unohtamatta.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Jennin kirjoitus on tosi kauniisti kirjoitettu ja se on täyttä oikeaa asiaa. Tällaista on raikasta lukea verrattuna poliitikkojen ja ekonomistien jatkuviin ilkeyksiin siitä, kuinka ikääntyminen on ongelma, kuinka väärä ikärakenne estää talouskasvun jne.

Jenni ilmoittaa olevansa lähihoitaja. Viime vaaleissa eduskuntaan tuli muutama lähihoitaja. Ainakin eräältä heistä (gerontologi) olen kuullut nykyeduskunnan kauniimmat ja asiallisimmat puheet. Lisää lähihoitajia eduskuntaan.

Jukka Johansson

Björn Wahlroosin mielestä bisneksessä ainoa moraali on se mitä jää viivan alle.

Tylyä tekstiä tässäkin Wahlroosilta, joka muutama vuosi sitten sanoi, ettei hänen pankkinsa halua eläkeläisiä pankkisalin lattioita kuluttamaan.

http://www.talouselama.fi/uutiset/wahlroos+sysasi+...

Käyttäjän Sweep kuva
Kai Samanen

Todellakin....lisää lähihoitajia eduskuntaan. Myötäelän tässä ajatuksessa ja toivossa. Edesmennyt vaimoni työskenteli ko. ammatissa
30 vuotta. Nostan hattua tälle ammattikunnalle ja erittäin korkealle.
Kiitos Jenni kirjoituksesta ja voimia.
Kotihoidon puolesta !!!!

Käyttäjän jenni kuva
Jenni Lavikka

Päättäjät ovat niin vieraantuneet todellisesta elämästä. Vanhuus on joku sairaus, joka jollekin tulee...ehkä...jos ei ole "Aira Samulin"-geenit.

Erittäin tylyä tekstiä Wahlroossilta. :(
Pitäisi saada yrityksille jokin moraalipisteytys, jonka perusteella moraaliakin omaavat asiakkaat voisivat tehdä valintoja. :)

Mikael Holm

Toivottavasti olet pitänyt huolen tuleivaisuuden sosiaaliturvastasi, eli sinulla on lapsia, jotka pitävät sinusta huolen tuleivaisuudessa, koska yhteiskunta ei sinä enää sillon tule tekemään.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sori, omat lapsetkaan eivät ole vakuus siitä, että hoivaa ja huolenpitoa tulee. Olen kuunnellut lapsiani ja luen rivien välistä, että tämän ajan retoriikka on omaksuttu: Laitokseen vaan. Toivon, että ei tarvitse elää niin kauan, että laitoshoitoa tarvitsen. Anoppini täyttää kohta 96 ja elää omassa kodissa, eikä hoitajia ole vielä tarvittu. Hän on tehnyt rankkaa työtä koko ikänsä ja siinä sekä hyvissä geeneissä voi olla iän salaisuus.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Tämähän malli aikuinen sukupolvi tällä hetkellä kovasti opettaa nuoremmalle sukupolvelle ja pitkään on jo tehty näin.....Onko sitten ihmettä että tuo laitoshoito (mikä muuten päiväkotihoito tavallaan myöskin on) on iskostettu nuoremman polven selkäytimeen.

MUTTA, nykyiset vanhukset ovat monesti vielä niitä jotka ovat rakentaneet tämän maan hyvinvointia ja silti heitä potkitaan johonkin.......

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nuo ihailtavat ikäihmiset ovat myös taistelleet tämän maan puolesta. Anoppikin oli lottana. Ruoka ei ole tullut kaupan hyllyltä. Joskus sitä oli todella niukasti. Kotikutoisia olivat liinavaatteetkin. Koulutusta ei ollut saatavissa tai se oli kallista. Helpolla eivät päässeet, mutta kun sitä ei ymmärretä.

Don Carlos

Kun kohta jään eläkkeelle, saan sitä noin 2.700 €. Lapset käy kyllä kyttäämässä, milloin pääsisivät perintörahoihin käsiksi. Taidan tuhlata kaiken, niin saavat nuolla näppejään. Äitini jaksoi elää 94-vuotiaaksi ja siihen ikään on meikeläisellä vielä melkein 40 vuotta aikaa;=J

Yksi sisaristani on diakonissa, ja hän piti huolen lääkäreiden kanssa, että äidistäni pidettiin hyvää huolta, vaikka ei laitoshuoltoa koskaan tarvinnutkaan...

Don Carlos

Itse osaan laittaa pistoksen im ja iv sekä tarvittaessa tipan; ei tarvitse soitella heti ensiapuun;=J

Kaisa Ropponen

Kuntien pakkoliitoksia perustellaan ikä-ihmisten määrän kasvulla. Kuitenkin ikä-ihmisten tarpeet ovat vähäiset verrattuna esim.lapsiperheiden,nuorten, työssäkäyvien tai syrjäytyneiden tarpeisiin. Ikä-ihmiset eivät tarvitse urheiluhalleja, laskettelurinteitä, lämmitettäviä jalkapallokenttiä ja monia muita e.m. ryhmille välttämättömiä harrastus- ja ajanvietto- tai bilettämispaikkoja.
Maalla ja pikkukunnissa on aina totuuttu elämään suu säkkiä myöten. Omatoimisuus on opittu lapsesta asti. Pakkoliitosten perusteeksi ikä-ihmiset ei käy.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Tässä säästöpuheet ovat pelkkä ilmaa, koska eivät kuntaliitokset -toivottavasti- vähennä ikäihmisten eikä muiden palveluja tarvittavien määrää yhtään mihinkään.

Edelleen jää yhtä paljon elettävää kohti työtätekevää yhdistetyissä kunnissa, ja tilanne helpottuuu vain nykyisissä "vanhuskunnissa", joista en tiedä onko semmoisia olemassa............

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Puhut elätettävistä. Kyllä me ikääntyneet itse elätämme itsemme. Minusta on vähintääkin ymmärtämätöntä, suorastaan lapsellista tuollainen puhe.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Valitettavasti se on juuri mitä tämä yhteiskunta koko ajan toitottaa....huuoltosuhde, huoltosuhde, huoltosuhde; lukisit vähän enemmän ennen kuin arvostelet, vai etkä ole ymmärtänyt mistä päättäjät koko ajan huokaisevat? Valitsen vain sana elettävää, koska se kerro juuri paremmin mistä puhutaan...ja olen muistuttanut muualla siitä ettei koskaan ole ollut niin että jokainen työssäkäyvä on saanut elättää vain itseänsä, aina on ollut lapsia, vanhuksia, sairaita, vammaisia. Ongelma Suomessa ei olekaan tämä huoltosuhde -niin kuin päättäjät ja muut- väittävät vaan se että eläminen on tehty liian kalliiksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Yllättävää mitä mantroja pesiytyy päättäjien päähän, eikä niistä päästä millään keinoin. Mantaroista voisi koota vaikka listan, jota kautta niitä voisi lähteä tykittämään alas kuin vihaisia lintuja.

Käyttäjän Unna kuva
Siru Erling

Hyvä blogi, kiitos siitä. Suuntaus todellakin kaikkien palvelujen alasajamiseen erityisesti vanhusten kohdalla on huolestuttavaa.
Toimiessani terveyskeskuksessa, kuuntelin paljon ikäihmisten palautteita mm. lääkäripalveluiden riittämättömyydestä - ja erityisesti siitä, että joka vastaanottokerralla on usein eri lääkäri, usein joka ei ehdi lyhyen vastaanottoajan puitteissa paneutua mm. lääkityksien tarkastamiseen, vaan yhtäaikaa saattaa monella vanhuksella mennä hyvinkin kyseenalaisia lääkkeitä.
Hoitajien skarppaus näissäkin em. asoissa on äärettömän tärkeä.
Myös teknologian lisääntyminen terveyskeskustoiminnassa aiheuttaa varmasti ongelmia erityisesti niiden iäkkäiden kohdalla, joilla tietokoneen käyttötaidot ovat rajalliset. Em. tarkoitan esim. täällä Oulussa, jossa suositellaan aktiivista "omahoitoa" , jolloin asiakkaan on mahdollista kirjata ja tarkastella myös itse omaan hoitoon liittyvää tietokoneyhteydellä omalle terveysasemalle, ja keskustella hoitajan t. lääkärin kanssa teknologiaa hyödyntäen.

Hoivakoteja nousee "kuin sieniä sateella" ja ulkomaalaistaustaiset sijoittajat ovat kovasti myös kiinnostuneet tästä bisneksestä. Eilinen 45 minuuttia valaisi myös kiitettävästi ongelmia, mitä nämä hoivajätit kuitenkin pitävät sisällään;
http://www.mtv3.fi/uutiset/45min/jaksot.shtml?1494280

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Se on just näin: "Eläkeläiset tuovat vain hiekkaa lattialle"

Jenni sentään kirjoittaa nätisti ikäihmisten tilanteesta, minä kaadoin täyden kipon:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

mm. näin:

Jää semmonen maku, että ikäihmiset ovat kuntien persaukisuuteen syypäät.

Kun kerran alkuun pääsin niin voisin jättää Kataiselle ja Urpilaiselle tämmöset terkut:

Saatte vetää kuntarajat vaikka Helsingistä Tampereelle, Tampereelta Ouluun tai Oulusta Utsjoelle tai ihan mihin vaan, mutta miettikää ensin mistä tässä ihan oikeasti on kysymys.

Sehän sanotaan laissa kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta.

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20070169

Eikä siitä tartte lukea ja työn alle ottaa muuta kuin ensimmäinen pykälä ja sieltä nämä:

1. kehittää palvelujen tuotantotapoja ja organisointia
2. uudistaa kuntien rahoitus- ja valtionosuusjärjestelmiä sekä
3. tarkistaa kuntien ja valtion välistä tehtäväjakoa

Keksikää noihin kolmeen kohtaan hyvät mallit, nostakaa esiin hyvät käytännöt ( hyvin toimivia kuntiakin on) ja miettikää sen jälkeen kuka tekee, mitä tekee, mitä se maksaa, mitä se saa maksaa!

Aloittakaa nyt vaikka terveydenhuollosta.
Terveydenhuollon kimppuun tässä käydä tarttis ja erityisesti erikoissairaanhoidon.
Ne tässä kuntia kuristaa.

..

Tässä täkäläistä menoa:
http://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/leht...

Huom. kirjoitusaika!
Uusi Salo ( 10 kunnan kuntaliitos) aloitti 1.1.2009-

Näin edetään: http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

Kyllä tässä vielä moni mummo ja vaari hoidotta jää!
http://www.marjattahalkilahti.fi/albumi/kuvia/leht...

..

Tsemppiä Jenni! Että jaksat työssäsi!

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Ottakaa hyvät ihmiset huomioon ainakin se, ettei kuntarajojen säilyttäminen palveluita takaa. Ihmiset, varsinkin vanhat, pyrkivät syrjästä keskuksiin palveluiden äärelle. Sinne siirtyvät kaikki, joilla on siihen varaa ja mahdollisuus. Kuntien pitää olla riittävän isoja, että ne voivat palvelut järjestää ja taata, mutta syrjäkylien asuttaminen varsinkin vanhuksilla on heidän kärsimystensä lisäämistä. Palveluasuntoja ja muita ikääntyvälle väestölle sopivia asuntoja pitää rakentaa keskuksiin.

Kaikkein varmimmin vanhusten huono hoito toteutuu väestöltään pienissä harvaan asutuissa kunnissa. Nyt pitäisi auttaa ihmisiä pääsemään niistä pois, että voisivat edes viimeiset vuotensa elää kohtuullisen turvallissti. No, vaihtoehto on sekin, ettei tehdä mitään. Onhan hautapaikka paljon halvempi kuin kohtuulinen asunto keskustassa palveluiden äärellä puhumattakaan hoitopaikasta.

Käyttäjän jenni kuva
Jenni Lavikka

Veikkaan, että kyllä ne on vähemmistönä ne ikäihmiset, jotka haluavat lähteä maaseudulta isollekirkolle eläkepäiviä viettämään. Ei haluta jättää omalla selkänahalla maksettua taloa, eikä omia metsiä ja peltoja, varsinkaan, jos ei tilalla ole jatkajaa. Miten käy sellaiselle ihmiselle,joka joutuu kaupunginkeskustaan asuntoon istumaan keinutuoliin ja tuijottamaan ulos ikkunasta,kun on ikänsä tottunut touhuamaan tilantöitä?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tiedän miten käy vanhukselle, joka joutuu outoon paikkaan. Kuolee pois. Niin olen kuullut monelle käyneen. Ehkä niin on hyväkin?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tekisi mieli jatkaa Jennin kommenttiin (haluamatta olla impivaara-romantikko ja haluamatta sellaiseksi leimautua) että oma äitini leskeksi jäätyään vietti 23 kesää yksin, siis täysin yksin hankkimallaan ja raivaamallaan pientilalla. Sinne hän sanoi kuuluvansa (ei palveluista juurikaan tiennyt). Nyt jälkeenjäänyt suku lapsineen on löytänyt tuon pientilan uudelleen, kokoontuu lasten kera parhaiden muistojen äärelle (kuten he sanovat) suurena joukkona joka kesä.

Mitähän ne "palvelut" loppujen lopuksi ovat. Ei ihmisen pidä olla pelkästään palveluriippuvainen. Tärkeämpää on se mitä elämässään itse tekee ja kokee. Siinä on urbaanisuomen yksi ongelmajuonne, tekemättömyyden ja tyhjyyden olotila, kiikustelu.

Jennin asenteesta tykkään suunnattomasti.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Tilan töitä ei enää kasikymppisenä pahemmin hoidella, eikä siihen ole eläkeiän jälkeen tarvettakaan. Tiedän toki, että sitä monta kymmentä vuotta asutettua kotitaloa (ja maat vielä monessa tapauksessa ympärillä) ei hevin jätetä, vaikka esimerkiksi oman vaarin ja mummon tapauksessa se alkaa olla väistämätöntä syrjäseudulla, kun vaari ei enää kykene autolla ajelemaan terveyden reistaillessa.

Minua ainakin pelottaa (ja on pelottanut jo kauan), että kuinka kauan menee avun saannissa sinne korpeen, jos hätä tulee ja terveysprobleemien johdosta sitä hätäapua onkin jo tarvittu useasti. Välillä on käyty aika lähelläkin kriittistä pistettä. Olisin lohdullisempi, jos asuisivat lähempänä palveluita (kyseisellä kylällä ei sitten btw ole koskaan mitään terveydenhuoltopalveluita ollutkaan), kun ikää tulee koko ajan lisää ja vointi saattaa käydä vielä heikommaksi.

Nuo vanhan kansan tekijäihmiset ovat vielä sellaisia, joita ei meinaa saada asettumaan terveyden ja kunnon vaatimiin rajoihin, vaan perunavaot vedetään käsipelillä, puukuormat kiskotaan selkä vääränä ja seuraavaksi saa pistää nitroa poskeen. Ei sekään kauhean kiva homma ole ja kyllä sitä jo tuossa iässä pitäisi saada rentoutua, kun on monta vuosikymmentä raatanut lapsesta saakka. Se muuten on helpommin sanottu kuin tehty.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Janne J. Muhosen kommentti kuulostaa jotenkin ulkokohtaiselta ja alkeelliseksi leimaavalta. Siitä kertovat sanatkin: syrjäseutu, korpi, perunavako käsipelillä, pitää saada rentoutua. Mikä onkaan rentoutumista?

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Janne, pelottaako vamhempiasi? Sehän on se ratkaiseva tekijä

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Näinkö todella?

"Ihmiset, varsinkin vanhat, pyrkivät syrjästä keskuksiin palveluiden äärelle. Sinne siirtyvät kaikki, joilla on siihen varaa ja mahdollisuus."

Entäs jos ei ole varaa?
Entäs jos ei halua?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Vanhuksia on ollut siitä lähtien kun on ollut ihmisiäkin. Ongelma on se, kuinka nuorempien polvien ahnehtima teknologiakehitys, tehostaminen ja keskittäminen jyrää vanhempien ikäluokkien iskostamien toimintatapojen edelle. Missään vaiheessa kirjoitettua historiaa ei ole tapahtunut niin radikaalia yhteiskuntarakenteen muutosta kuin 1980-luvulta tähän päivään ja siinä kyydissä vanhusten on ollut hankala pysytellä. Hyvä kun näin nuorempanakaan osaa käydä asioitaan hoitamassa, ellei ole jatkuvasti pysytellyt ajan hermolla.

Käyttäjän Sweep kuva
Kai Samanen

Viljo se paljastaa demariajattelun raadollisemmalla tavalla. Ihmisellä ei saa olla omia oikeuksia. Että sitten ällöttää tämmöiset tyypit oikein sielun pohjasta. Viljo se tietää paremmin kuin sinä mikä sinulle on parasta. Hautaan vaan...voi herran kiesus Heinonen. No antaa olla, sinä olet mikä olet. Turha vaiva. Saarijärven maine vaan menee.

Kauko Peltonen

Tämä nykyinen väestömme jakauma eri paikkoihin perustuu maamme 100-150 vanhaan tuotantorankenteeseen, joka nyt - taas - muuttuu voimakkaasti, myös maataloustuotanto. Jokainen muutos on usein hyvin hankala monelle, myös tämäkin muutos. Mutta uusia muutoksia on tulossa, se vaan on näin. Tässä muutosten vuossa on kuitenkin kaikkien hyväksyttävä se, että kukaan ei voi pidemmän päälle syödä enempää kuin itse tienaa, ja etsiä ratkaisuja tähänkin väestön asumisrakenteen muutokseen siltä pohjalta. Tämä koskee niin yksilöitä, kuntia kuin valtiota.

Jos joku kunta pystyy rahoittamaan sille sopivat palvelut pysymällä pienenä ja erillään muista, se on toki ihan sallittua. Mutta älköön pakottako muita maksamaan sitä. Pääkysymys lienee miten tämä etujen ja maksujen tasapaino voidaan toteuttaa ja ylläpitää tässä jatkuvan muutoksen vuoksessa niin että ei ylivelkaannuta ?

Osmo Taskinen

Hyvä kirjoitus. Näin juuri menee tämä käytännön kuvio. Pankkiiri ei arvosta eläkeläistä. Hänelle maksetaan siitä kuinka paljon osinkoa osakkeenomistajalle saa keträttyä määräajassa - ei siitä makseta palveleeko hän asiakkaitaan vai ei - rupusakkia hänen arvomaailmassaan on koko eläkeläispopulaatio.
Eläkevarojen käytöstä on netissä selvitys kuinka Ilmarisen hallitus vie eläkeläisrahoja omille tileilleen.
Hannu Syrjänen 45500 €
Lauri Lyly 33000 €
Mikko Pukkinen 32500 €
Pienemmt kihot hieman vähemmän.
Ei tälläisiin tulonsiirtoihin EKL:n Kokolla ole aikaa perehtyä tai ainakaan puuttua, koska vaikuttaa siltä hän itse on tätä hyvä veli ketjua, vaikka yrittää näyttää ulospäin olevansa eläkeläisten asialla.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Porvari eliitti alkaa näyttää karvansa, siinä yhteiskuntaa eriarvoistetaan ja jaetaan kiihtyvällä vauhdilla kansaa kahtia.
Enää ei muisteta sitä tosiasiaa ,että ketkä tämän maan ovat rakentaneet
ja luoneet hyvinvointivaltion.
Mitä tekee kokoomus pala palalta se on alkanut ajamaan hyvinvointi valtiota alas,mutta mitää tulee omien kannattajien suhmurointiin niin siihen ei löydy selkärankaa, korruptio rehoittaa kuten nähtiin Ilmarisen ja Finnairin toimitusjohtajan asuntokaupoissa.?
Mitä tulee pankkien ja eläkeläisten suhteeseen on sekin alkanut rakoilemaan, pankkien suhtautuminen alkaa muistuttamaan historian saatossa olleita huutolaisia joita kurmootti suurten talojen isännät.
Lienee jatkossa niin että pankit ei enää tarvitse eläkeläisten pieniä ropoja.?
Presidentti Sauli Niinistö sanoi aikanaan että vastakkain asettelun aika on ohi, kysyisin onkohan se todellakin ohi mielestäni asianlaita ei ole niin, vaan vastakkainasettelu on lisääntymään päin.

Käyttäjän jenni kuva
Jenni Lavikka

Muhonen kirjoittaa :"Minua ainakin pelottaa (ja on pelottanut jo kauan), että kuinka kauan menee avun saannissa sinne korpeen, jos hätä tulee ja terveysprobleemien johdosta sitä hätäapua onkin jo tarvittu useasti. Välillä on käyty aika lähelläkin kriittistä pistettä. Olisin lohdullisempi, jos asuisivat lähempänä palveluita (kyseisellä kylällä ei sitten btw ole koskaan mitään terveydenhuoltopalveluita ollutkaan), kun ikää tulee koko ajan lisää ja vointi saattaa käydä vielä heikommaksi."

Minusta jokaisella tulee olla oikeus valita asuinpaikkansa. Ehkä joku haluaa mielummin lähteä onnellisena saappaat jalassa, kuin pakotettuna asumaan jossain muualla. Tietysti silloin, kun oma ymmärrys ei enää riitä valintojen tekemiseen, kuten muistisairaudet, niin silloin täytyy toisten puuttua tarpeellisella tavalla mm. asuinjärjestelyihin.
Ymmärrän kyllä hädän ja huolen omista vanhemmista ja tottakai jokainen haluaisi omille vanhemmilleen parhaimman ja nopeimman avun tarvittaessa.
Vanhus on kuitenkin edelleen aikuinen ihminen ja oikeutettu tekemään valintoja ja niitä valintoja ei aina ole lähipiirin helppo ymmärtää.

Toimituksen poiminnat